Ahoj, lidi,
jsem zpátky s dalším irským receptem. A věřte, že určitě není poslední. Většina irských receptů, nebo alespoň většina těch, na které jsem narazila, jsou takové eintopfy. Všechno z jednoho hrnce. Ani tento není výjimka. Masovou směs totiž zapékáte rovnou s přílohou, tedy bramborovou kaší. Recept není ani příliš náročný na suroviny. Přijde mi, že je věrný svému jménu a sestává z potravin, kterými může takový pasáček ovcí disponovat - jehněčí maso, mrkev, brambory, hrášek, máslo, sýr... všechno se dá v přírodě najít, vypěstovat nebo vyrobit. Tak jdeme na to.
Recept jsem našla na Pinterestu (jak jinak, že?) a pochází ze stránek Food.com.
Na tento Shepherd's Pie jsem použila:
- 1 lžíci olivového oleje (pro lepší autentičnost lze použít i jiný olej)
- 1 lžičku černého pepře
- zhruba 500 g mletého jehněčího masa
- 1 na jemno nakrájenou cibuli
- 3-4 mrkve nakrájené na malé kostičky
- 1 hrnek mraženého hrášku
- tymián - podle uvážení - má být čerstvý, ten já nevedu...
- 2 lžíce mouky
- 1 lžíci másla
- 1 sklenku červeného vína
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce Worcestrové omáčky
- 1 hrnek vývaru
- asi tak litr bramborové kaše
- 1 rozšlehané vejce
- nastrouhaný parmazán
Myslím, že nejlepší způsob jak začít, je vyrobit si bramborovou kaši. Bohužel už Vám neřeknu, z kolika brambor jsem ji vyráběla, protože si to nepamatuju a nemám to ani nikde poznamenané, ale čím víc, tím lépe. Zbytek kaše se dá vždycky nějak zužitkovat.
Když jsem měla hotovou kaší, pustila jsem se do samotné masové směsi. Začala jsem tím, že jsem na oleji osmahla mrkev do měkka. K mrkvi jsem přidala cibuli, smažila jsem tak minutu nebo dvě a přidala jsem maso. Okořenila jsem pepřem a tymiánem.
Možná bych taky mohla napsat, že je dobrý si předehřát troubu, v tomto případě na 200 °C.
Maso jsem osmahla do hněda. V této fázi se má slít přebytečný tuk, já ho tam moc neměla, tak jsem tento krok přeskočila. Dále jsem přidala máslo a hrášek, poprášila jsem moukou a promíchala jsem. Pak jsem přidala rajský protlak, víno a Worcestrovou omáčku. To jsem nějakou dobu vařila, abych odpařila přebytečnou vodu a přidala jsem vývar. Recept uvádí kuřecí, já měla k dispozici jehněčí.
Zase jsem vařila do zhoustnutí a pak jsem přidala trochu soli. Recept uvádí, že máte dochutit podle chuti. Tuto směs jsem přendala do zapékací mísy vymazané máslem. Na to jsem "nakydala" (nevím, jak jinak tuto akci nazvat...) bramborovou kaši, kterou jsem potřela vajíčkem a posypala parmazánem. To jsem pekla dvacet minut.
A výsledek? Spousta výborného jídla na několik dní. Těšim se, že zase uvařim, až se bude zabíjet nějaká ovce.
Tak zatim čau a nebojte se zkoušet nové věci!
Šárka
Žádné komentáře:
Okomentovat