Ahoj, lidi,
jsem sice trošku mimo sezónu, ale už dlouho se s Vámi chci podělit o recept na ten nejlepší koláč, jaký jsem zatím jedla a bez kterého si podzim nedokážu představit. Jedná se (samozřejmě) o dýňový koláč. Jednak ta barva je neuvěřitelně úžasná a druhak ta kombinace koření, ta vůně i chuť! Prostě ho miluju. Je úžasnej ve všech směrech.
Začneme tedy krustou. Na tu jsem potřebovala:
- 170 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 1 lžičku krupicového cukru
- 85 g studeného másla nakrájeného na kostičky
- 28 g studeného sádla
- 2-4 lžíce ledové vody
Já těsto dělám v mixéru. Ručně to půjde určitě taky, jen to asi bude o trošičku pracnější.
Do mísy mixéru jsem tedy dala mouku, sůl, cukr, studené máslo a sádlo. To jsem dala mixovat, dokud nevznikla jakási drobenka. V této fázi jsem snížila rychlost mixéru a začala jsem po lžících přidávat vodu. Těsto je hotové ve chvíli, kdy se začnou tvořit větší hrudky.
Těsto jsem vyndala z mísy na vál, vytvořila jsem tlustou placku, tu jsem zabalila do fólie a dala alespoň na hodinu do lednice.
Mezitím jsem si připravila náplň. Na tu je třeba:
- 2 hrnky dýňového pyré
- 1 a ½ hrnku 40% smetany
- ½ hrnku třtinového cukru
- ⅓ hrnku krupicového cukru
- ½ lžičky soli
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 2 lžičky skořice
- 1 lžičku mletého zázvoru
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky mletého kardamomu
- ½ lžičky strouhané citronové kůry
První co dělám je, že si vyrobím dýňové pyré. Dýni Hokkaido nakrájím na kostičky a těch si odměřím tak 3 hrnky. Dám ho hrnce, naleju na dno trochu vody (dýně se nesmí připálit!), přikryju pokličkou a dusím na mírném ohni do změknutí. Poté rozmixuji tyčovým mixérem. Pokud zjistím, že je výsledného pyré méně, než 2 hrnky, většinou ředím vodou.
Teď tedy samotná ta náplň. V míse jsem rozšlehala vajíčka ruční metlou. K tomu jsem přidala oba cukry, sůl, veškeré koření a citronovou kůru. Do toho jsem vmíchala dýňové pyré a nakonec smetanu. Pořádně jsem promíchala a dala stranou.
Z lednice jsem vyndala těsto na krustu. Na pomoučněném vále jsem jej rozválela na velikost formy, ve které jsem měla v plánu péct. Navinula jsem na váleček a přenesla do formy. Zarovnala jsem okraje, překryla fólií a dala ještě tak na čtvrt hodiny do lednice.
Mezitím jsem rozehřála troubu na 210 °C.
Formu s krustou jsem vyndala z lednice, vidličkou jsem na několika místech propíchla dno a vlila jsem připravenou dýňovou náplň. Koláč jsem šoupla do trouby na 15 minut. Pak jsem snížila teplotu na 180 °C a dopékala jsem tak 45-55 minut, dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde ven čistá.
Před krájením by koláč měj ještě tak 2 hodiny chladnout.
Tak toto je můj nejoblíbenější koláč.
Dobrou chuť!
Šárka
Žádné komentáře:
Okomentovat