jedna z věcí, co mám na podzimu nejraději, jsou dýně. Takže se připravte, že teď během podzimu tady bude spousta receptů z dýní. Omlouvám se tedy těm, kteří je moc nemusí, ale zároveň Vám doporučuji někdy z nich něco zkusit vyrobit, protože dýně mají tu úžasnou vlastnost, že chutnají hlavně podle toho, co k nim přidáte. :)
V knížce je můžete najít pod názvem "Dýňové paštičky", nevím úplně proč... Jenom Vás musím varovat - jsou hrozně syté! Mě stačily k večeři dvě asi osmicentimetrové... :D
Původní recept jsem nalezla na Pinterestu a je ze stránek Popsugar.
Ingredience:
- 1 balení chlazení koláčové krusty (já jsem si vyrobila vlastní pomocí receptu na Čarujeme)
- 500 g dýně
- 4 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- 100 g světlého čedaru (výborný prodávají v Marks&Spencer)
- sůl, pepř
- mouku na pomoučnění
- vejce na potření
Postup:
Nejprve jsem si připravila dýni. Navážila jsem zhruba půl kila dýně se vším všudy. Vyjde to tak na polovinu průměrně velké Hokaido dýně. Tuto půlku jsem zbavila vnitřku se semínky, potřela z venku máslem a dala péct (dužinou dospod) při asi 170 °C dokud nebyla měkká, zhruba 40 minut. Po upečení je prý lepší z ní sundat šlupku, ale u Hokkaido dýně mi tam nijak extra nevadila.
Takto připravenou ještě horkou dýni jsem dala do misky, přidala máslo a vyrobila hmotu podobnou bramborové kaši - já jsem šťouchala takovým tím starodávným šťouchadlem, ale asi by šlo i mixovat.
Do této dýňové kaše jsem přidala rozmačkaný česnek, nastrouhaný čedar, sůl a pepř podle chuti.
Tak a teď těsto. Předpřipravené těsto jsem si vyndala z lednice a rozválela na pomoučněném válu na tloušťku několik milimetrů. Recept udává, že by se měly vykrojit 4 kruhy o průměru asi 17 cm. To mi přišlo poněkud velké, tak jsem použila takovou tu formičku na plněné pečivo o průměru asi 8-10 cm. Přišlo mi to i jednodušší, než pak zdobit okraje vidličkou.
Takhle jsem jich vykrojila asi 11, naplnila dýňovou směsí a nařízla navrchu ostrým nožem. Bohužel nějaká náplň mi zbyla.
Připravené taštičky jsem ještě potřela rozšlehaným vajíčkem a dala péct při 180 °C dokud nebyla krusta nazlátlá, což trvala zhruba 20 minut.
Před servírováním se taštičky mají nechat 5-10 minut odpočinout, ale dobré jsou i studené. Kdyby se udělali ještě menší, byly by podle mě dobré na nějakou párty jako zobání. :)
Tak to je ode mě dnes vše a pokud se rozhodnete je vyzkoušet, tak hodně štěstí a dobrou chuť. :)
Šárka
Žádné komentáře:
Okomentovat