Ahoj, lidi,
nemohu se s Vámi nepodělit o jeden úžasný recet na ty nejlepší čokoládové muffiny, které jsem kdy jedla.
Je z kuchařky Nedělní menu od Heleny Rytířové. Jen opravdu nevím, zda se tato kuchařka dá vůbec ještě někde sehnat. Dostala jsem ji od rodičku s osmnáctým narozeninám, je to první kuchařka, kterou jsem kdy vlastnila a má velmi zajímavý koncept. Jednak je napsaný pěkným stylem, paní Rytířová ji psala pro svoje děti - nebo to tak alespoň má vypadat.
Kuchařka je rozdělená na jednotlivé měsíce a pro každý měsíc zde jsou čtyři menu, z nichž každé obsahuje předkrm, hlavní chod a zákusek. Tak například tyto čokoládové muffiny jsou zde vedeny jako zákusek po masových lasagních a řazeny jsou do měsíce ledna. O oněch lasagních bych Vám také jednou chtěla napsat, ty jsou také vynikající. Ale zpět k muffinům. Ještě než se na ně vrhneme jsem chtěla napsat, že se mi líbí i jak vypadají. Jak jsou takové dokonale nedokonalé. Jen se na něj podívejte. :)
A teď tedy samotný recept:
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 30 g kakaa
- 90 g hořké čokolády
- 90 g bílé čokolády
- 90 g mléčné čokolády
- 2 vejce
- 285 ml zakysané smetany
- 90 g třtinového cukru
- 90 g rozpuštěného másla
Postup:
Nejprve je třeba nakrájet čokolády na kostičky. To jde snáz, když mají pokojovou teplotu. Já je po nakrájení následně dám zase do ledničky, aby se úplně neroztekly, až je hodím do těsta.
Budete potřebovat dvě mísy. V jedné se smíchají suché ingredience, tedy mouka, prášek do pečiva, kakao a soda. Recept říká, že se zde má přidat i čokoláda, já ji přidávám až nakonec. V druhé míse se smíchá vejce se smetanou, cukrem a rozpuštěným máslem.
Teď se třeba obě směsi dát dohromady. Já většinou naliji tekutou směs do té sypké a pomalu, opatrně míchám. Když je smícháno, přisypu čokoládu, opatrně ji vmíchám, aby se kousky čokolády nerozpadly.
Těsto hotovo. Teď je třeba jej rozdělit do formy. Tu si buď vymažte máslem, nebo si do ní (jako já) vyskládejte papírové košíčky. Toto množství těsta by podle knížky mělo vystačit na 12 kousků.
Péct se mají na 180 °C asi 20 minut. Pozor při testu s párátkem nebo špejlí - chyt se na ně čokoláda a těžko se pak poznává, zda je těsto již upečené.
Kuchařka doporučuje je ještě po vyndání z trouby nechat asi 15 minut ve formě, což je podle mě kvůli tomu, aby čokoláda trochu ztuhla a při vyndavání se muffiny úplně nerozpadly.
Toť vše, dobrou chuť. :)
Šárka
Žádné komentáře:
Okomentovat